Monday, December 20, 2010

0

LIC Assistant Administrative Officers Exam : Fully Solved Paper

  • Monday, December 20, 2010
  • bhushan chhaya
  • Share
  • LIC Assistant Administrative Officers Exam., 2009
    English Language : Solved Paper
    (Held on 7-6-2009)

    Directions—(Q. 1–5) Each sentence has one or two blanks. Choose the word or set of words that best completes the sentence meaningfully.

    1. He went to the library ……… to find that it was closed.
    (A) seldom
    (B) never
    (C) only
    (D) solely
    Ans : (C)

    2. The ties that bind us together in common activity are so ………that they can disappear at any moment.
    (A) tentative
    (B) tenuous
    (C) consistent
    (D) restrictive
    Ans : (B)

    3. Her reaction to his proposal was ………. She rejected it ……….
    (A) inevitable–vehemently
    (B) subtle–violently
    (C) clever–abruptly
    (D) sympathetic–angrily
    Ans : (A)


    4. His ……… directions misled us we did not know which of the two roads to take.
    (A) complicated
    (B) ambiguous
    (C) narrow
    (D) fantastic
    Ans : (B)

    5. It would be difficult for one so ……… to believe that all men are equal irrespective of caste, race and religion.
    (A) emotional
    (B) democratic
    (C) intolerant
    (D) liberal
    Ans : (C)

    Directions—(Q. 6–10) In each of the following sentences four words or phrases have been bold. Only one bold part in each sentence is not accepted in standard English. Identify that part and mark its letter (A), (B), (C) or (D) in your as answer.

    6. Gaze for a thing (A) that are not (B) available easily (C) in the country is a universal phenomenon. (D)
    Ans : (B)

    7. It is foolish to be expecting (A) one person to be like another (B) person, for (C) each individualis born (D) with his characteristics traits.
    Ans : (A)

    8. The tendency to believe (A) that (B) man is inherently dishonest is something (C) that will be decried. (D)
    Ans : (D)

    9. I have not come across very (A) few (B) people who (C) think of thing beyond (D) their daily work.
    Ans : (B)

    10. He managed to board (A) the running train (B) but all his luggages (C) was (D) left on the station.
    Ans : (C)

    Directions—(Q. 11–15) Select the pair of words which are related in the same way as the capitalised words are related to each other.

    11. SCALES : JUSTICE : :
    (A) Weights : Measures
    (B) Laws : Courts
    (C) Torch : Liberty
    (D) Launch : Peace
    Ans : (C)

    12. HOBBLE : WALK : :
    (A) Gallop : Run
    (B) Stammer : Speak
    (C) Stumble : Fall
    (D) Sniff : Smell
    Ans : (B)

    13. FRAYED : FABRIC : :
    (A) Watered : Lawn
    (B) Renovated : Building
    (C) Thawed : Ice
    (D) Worn : Nerves
    Ans : (D)

    14. YOLK : EGG : :
    (A) Rind : Melon
    (B) Nucleus : Cell
    (C) Stalk : Corn
    (D) Web : Spider
    Ans : (B)

    15. BAMBOO : SHOOT : :
    (A) Bean : Sprout
    (B) Pepper : Corn
    (C) Oak : Tree
    (D) Holly : Sprig
    Ans : (A)

    Directions—(Q. 16–20) For each of the following capitalized words, four words or phrases are given of which only one is synonymous with the given word. Select the synonym.

    16. DEFER
    (A) Respect
    (B) Dislike
    (C) Postpone
    (D) Disrespect
    Ans : (C)

    17. DUBIOUS
    (A) Clear
    (B) Undoubtedly
    (C) Hesitant
    (D) Doubtful
    Ans : (D)

    18. COARSE
    (A) Impolite
    (B) Rough
    (C) Polished
    (D) Improper
    Ans : (B)

    19. PROXIMITY
    (A) Nearness
    (B) Aloofness
    (C) Completely
    (D) Nearly
    Ans : (A)

    20. ABSTAIN
    (A) Stay
    (B) Tempt
    (C) Refrain
    (D) Pardon
    Ans : (C)

    Directions—(Q. 21–25) Fill in blanks by selecting appropriate alternative.

    21. I met him only a week ……….
    (A) back
    (B) past
    (C) ago
    (D) previous
    Ans : (C)

    22. Lovey asked me ……….
    (A) why are you angry ?
    (B) why I am angry ?
    (C) why I was angry ?
    (D) why was I angry ?
    Ans : (C)

    23. Even after repeated warnings, he ……… to office on time.
    (A) never come
    (B) never comes
    (C) is never coming
    (D) have never come
    Ans : (B)

    24. He told his wife that ……… from Germany.
    (A) he will like to visit France
    (B) he was liking to visit France
    (C) he would like to visit France
    (D) he is liking to visit France
    Ans : (C)

    25. Some people can ……… even with murder.
    (A) get on
    (B) get out
    (C) get off
    (D) get away
    Ans : (D)

    Directions—(Q. 26–30) Choose the correct antonym from the choises for each of the following capitalised words—

    26. INDIFFERENT
    (A) Curious
    (B) Varied
    (C) Alike
    (D) Uniform
    Ans : (A)

    27. DISCREET
    (A) Wise
    (B) Diplomatic
    (C) Prudent
    (D) Careless
    Ans : (D)

    28. OBSOLETE
    (A) Free
    (B) Ancient
    (C) Current
    (D) Cultured
    Ans : (C)

    29. RATIONAL
    (A) Sound
    (B) Insane
    (C) Judicious
    (D) Sensible
    Ans : (B)

    30. SCEPTICAL
    (A) Doubtful
    (B) Convinced
    (C) Questioning
    (D) Cinic
    Ans : (B)

    0 Responses to “LIC Assistant Administrative Officers Exam : Fully Solved Paper”

    Post a Comment

    Subscribe