Friday, December 17, 2010

0

Nabard Bank Officers Exam, 2010 : Fully Solved Paper

  • Friday, December 17, 2010
  • bhushan chhaya
  • Share
  • Nabard Bank Officers Exam., 2010
    (Held on 22-8-2010)
    General Awareness : Solved Paper


    1. Which of the following is rated the poorest region of the World ?
    (A) The Middle East
    (B) Asia
    (C) Sub-Saharan Africa
    (D) Latin America
    (E) None of these
    Ans : (C)

    2. Which of the following terms is not used in the world of economics/finance ?
    (A) Sinking Fund
    (B) Third World
    (C) Open Door Policy
    (D) Devaluation
    (E) Privilege Motion
    Ans : (B)

    3. Out of the total population of the world about 80% of it lives in—
    (A) Developed countries
    (B) BRIC countries
    (C) Latin America
    (D) Developing countries
    (E) None of these
    Ans : (D)

    4. Rashtriya Swasthya Bima Yojana (RSBY) is a scheme launched by the Ministry of—
    (A) Finance
    (B) Rural Development
    (C) Commerce
    (D) Industry
    (E) Labour
    Ans : (E)

    5. What is the fullform of the abbreviation ASEAN ?
    (A) Association of South East Agro Nations
    (B) Association of South East Asian Nations
    (C) Alliance of South East Asian Nations
    (D) Alliance of South East Asian Neighbours
    (E) None of these
    Ans : (B)


    6. Which of the following is the scheme for providing electricity connections to all the rural household in the country ?
    (A) ASHA
    (B) Swadhar
    (C) Kutir Jyoti
    (D) Deep Mala
    (E) None of these
    Ans : (C)

    7. Many times we read about ‘PPP’ in economic literature. What PPP is ? It is a concept which—
    (A) tells us that exchange rates between currencies are in equilibrium when their purchasing power is the same in both the countries
    (B) tells us that exchange rates between currencies are in equilibrium when their purchasing power is different in both the countries
    (C) PPP means t he current Exchange Rate of a currency against US $
    (D) a measure of income inequality in developing countries
    (E) None of these
    Ans : (A)

    8. As we all know the Human Development Index (HDI) is an index of social performance in a single composite index. It is an indication of—
    (A) disparity reduction rate, human resource development rate and the composite index.
    (B) longevity, education and living standard
    (C) the facilities for minimum schooling, adult literacy and educational attainments
    (D) GDP of a nation and the status of its Balance of Trade
    (E) None of these
    Ans : (B)

    9. Which one of the following countries is not considered a Newly Industrialized Country (NIC) ?
    (A) South Africa
    (B) Mexico
    (C) Brazil
    (D) Turkey
    (E) France
    Ans : (D)

    10. Which of the following statements(s) is/are correct about National Rural Employment Guarantee Act (NREGA) ?
    1. NREGA is applicable to all rural areas of the country
    2. Only construction work shall be given to the workers employed under this Act
    3. Every worker is given an amount of Rs. 250 per day for a eight hours shift
    (A) Only 1
    (B) Only 2
    (C) Only 3
    (D) Only 1 and 2
    (E) All 1, 2 and 3
    Ans : (D)

    11. Which of the following is not true about farmers in Least Developed Countries (LDCs) ?
    (A) The staple crop is the chief source of food
    (B) Labour is underutilized except for planting and harvesting seasons
    (C) On the traditional farm, output is always greater than consumption
    (D) Cultivators utilise only a small portion of land
    (E) None of these
    Ans : (B)

    12. Which of the following organizations/agencies controls the monetary policy of our country ?
    (A) SEBI
    (B) Planning Commission
    (C) RBI
    (D) Union Ministry of Finance
    (E) None of these
    Ans : (C)

    13. Amartya K. Sen emphasizes that having enough to eat depends on one very crucial factor. Which of the following is that factor ?
    (A) Society’s system of entitlement
    (B) Distribution of agricultural income
    (C) Low poverty rates
    (D) Structure of the family
    (E) None of these
    Ans : (A)

    14. The National Food for Work scheme is now submerged with which of the following ?
    (A) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
    (B) Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act.
    (C) Bharat Nirman
    (D) Indira Awas Yojana
    (E) None of these
    Ans : (B)

    15. Many a times we read about Fertility Rate in economic literature. What is fertility Rate ?
    (A) The total number of children born in a country in a given year divided by number of children died
    (B) The number of children born to an average woman during her reproductive years
    (C) The number of births in a country divided by total population in a given year
    (D) The number of women in the age group of 15-45 years in a country divided by total number of women died during child birth
    (E) None of these
    Ans : (B)

    16. How is dual economy distinguished from other economies ?
    It is a mixture of—
    (A) industrial sector and manufacturing sector
    (B) traditional agricultural sector and a modern industrial sector
    (C) state ownership of the means of production in cooperation of foreign organizations
    (D) industrial sector and trading of goods obtained through imports
    (E) None of these
    Ans : (B)

    17. Watershed Development Schemes are a part of—
    1. Development of Rural Economy.
    2. Development of Skilled Workers.
    3. Development of Irrigation facilities in India.
    (A) Only 1
    (B) Only 2
    (C) Only 1 and 3
    (D) Only 3
    (E) All 1, 2 and 3
    Ans : (C)

    18. The second summit of which of the following organisations took place in Brazil recently ?
    (A) G-8
    (B) G-20
    (C) SAARC
    (D) ASEAN
    (E) BRIC
    Ans : (E)

    19. During the recent Depression workers in Developed countries preferred to take inferior jobs instead of lay off. This situation is known as—
    (A) Seasonal unemployment
    (B) Cyclical unemployment
    (C) Disguised unemployment
    (D) Voluntary unemployment
    (E) None of these
    Ans : (E)

    20. Which of the following terms is not associated with the game of Football ?
    (A) Corner kick
    (B) Wide out
    (C) Line men
    (D) Follow on
    (E) Full back
    Ans : (D)

    21. On which one of the following issues, there had been a dispute between IRDA and SEBI ?
    (A) ULIP products
    (B) Violation of SEBI guidelines in respect of investment by big companies in equities
    (C) Violation of SEBI guidelines about disclosures to be made by the companies
    (D) Overlapping of the functions of IRDA and SEBI
    (E) None of these
    Ans : (A)

    22. As per the reports published in various newspapers Maharashtra and Gujarat have signed an agreement on linking of major rivers of the state. Which of the following is a common river between both the states ?
    (A) Narmada
    (B) Ganga
    (C) Krishna
    (D) Betwa
    (E) None of these
    Ans : (A)

    23. We have noticed at on several occasions that cost of petroleum products fluctuates frequently. The action of OPEC members at times to limit output and fix prices may be understood as an action arising out of—
    (A) instructions from WTO
    (B) fluctuation in output
    (C) practices of the oil industry
    (D) group dynamics
    (E) cartel
    Ans : (B)

    24. Which of the following countries won the FIFA World Cup 2010 ?
    (A) Germany
    (B) Netherlands
    (C) South Africa
    (D) Spain
    (E) Brazil
    Ans : (D)

    25. Who amongst the following is not a Badminton Player ?
    (A) Aparna Popat
    (B) Saina Nehwal
    (C) V. V. S. Laxman
    (D) P. Gopichand
    (E) Chetan Anand
    Ans : (C)

    26. What is Bilateral aid ?
    (A) It is technical aid given by I.M.F. to various countries
    (B) It is given directly by one country to another
    (C) It is aid with the condition that the repayment will be in inconvertible currency
    (D) It is a commercial loan made available by various institutions jointly
    (E) None of these
    Ans : (B)

    27. Who amongst the following is the author of the book ‘A Himalayan Love Story’ ?
    (A) Namitha Gokhale
    (B) V. S. Naipaul
    (C) Anita Desai
    (D) Laxmi Sehgal
    (E) None of these
    Ans : (A)

    28. Which of the following is the name of the organization created specifically to develop small scale industrial sector in our country ?
    (A) NAWARD
    (B) SEBI
    (C) SIDBI
    (D) AMFI
    (E) None of these
    Ans : (C)

    29. Who is Nandan Nilekani ?
    (A) Chairman, Unique Identification Authority of India
    (B) Chairman, Airport Authority of India
    (C) Member, UGC
    (D) Member, Planning Commission
    (E) None of these
    Ans : (A)

    30. Which of the following countries will host the next SAARC Summit ?
    (A) India
    (B) Bhutan
    (C) Nepal
    (D) Fiji
    (E) None of these
    Ans : (E)

    31. Which of the following organisation/agencies is specifically set up to boost overall rural development in India.
    (A) RBI
    (B) SIDBI
    (C) NABARD
    (D) SEBI
    (E) None of these
    Ans : (C)

    32. Commonwealth Games 2010 are to be organised in Delhi in the month of—
    (A) October
    (B) November
    (C) August
    (D) December
    (E) September
    Ans : (A)

    33. Which of the following cups is associated with the game of Hockey ?
    (A) Agha Khan Cup
    (B) DCM Trophy
    (C) Davis Cup
    (D) Derby Trophy
    (E) Rovers Cup
    Ans : (A)

    34. Which of t he following is a horticultural crop ?
    (A) Urad
    (B) Jowar
    (C) Bajra
    (D) Wheat
    (E) Mango
    Ans : (E)

    35. According to Planning Commission, the degraded soil of which one of the following States, poses a big threat to food security and can cause serious economic implications to the nation ?
    (A) Haryana
    (B) U. P.
    (C) M. P.
    (D) Karnataka
    (E) Punjab
    Ans : (E)

    36. Which of the following organisations maintains the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) ?
    (A) RBI
    (B) NABARD
    (C) SIDBI
    (D) LIC
    (E) None of these
    Ans : (B)

    37. Which of the following is/true about the Competition Commission of India (CCI)?
    1. CCI is a regulatory body having quasi-judicial structure.
    2. It is established to replace old Monopolies and Restrictive Trade Practices Act.
    3. Its main objective is to create a healthy environment in corporate world.
    (A) Only 1
    (B) Only 2
    (C) Only 3
    (D) All 1, 2 and 3
    (E) None of these
    Ans : (D)

    38. According to RBI, which one of the following is the biggest concern of the country ?
    (A) Debt crisis in Europe
    (B) Inflation
    (C) GDP growth
    (D) Fiscal deficit
    (E) None of these
    Ans : (B)

    39. Which of the following organisations has recently launched “Farmers’ Information Service via SMS” to help farmers in Gujarat state ?
    (A) State Bank of India
    (B) SIDBI
    (C) Reliance Group of Industries
    (D) NABARD
    (E) None of these
    Ans : (D)

    40. On which one of the following countries, the United Nations Security Council (UNSC) has imposed fresh sanctions ?
    (A) Libya
    (B) North Korea
    (C) Sudan
    (D) Myanmar
    (E) Iran
    Ans : (E)

    41. Muhammad Yunus of Bangladesh who was awarded Nobel prize a few years back is a famous—
    (A) Author
    (B) Economist
    (C) Social worker
    (D) Scientist
    (E) None of these
    Ans : (B)

    42. ‘Sacred Games’ is a novel written by—
    (A) Amita Desai
    (B) Arundhati Roy
    (C) Kiran Desai
    (D) Khushwant Singh
    (E) Vikram Chandra
    Ans : (E)

    43. Who amongst the following is a famous author ?
    (A) Chetan Bhagat
    (B) S. C. Jamir
    (C) Anjali Bhagwat
    (D) O. P. Mehra
    (E) None of these
    Ans : (A)

    44. The G-20 Summit was organised in June 2010, in which of the following cities ?
    (A) London
    (B) Paris
    (C) Tokyo
    (D) Toronto
    (E) None of these
    Ans : (D)

    45. The Govt. of India has established a strategic reserve of about 5 million tonnes of which of the following commodities ?
    (A) Steel
    (B) Sugar
    (C) Oil
    (D) Foodgrains
    (E) None of these
    Ans : (D)

    46. ‘Mid Day Meal Scheme’ is launched to provide cooked food to the—
    (A) Children attending school
    (B) Those who are getting National Old Age Pension
    (C) Workers of National Rural Employment Act
    (D) Resident doctors of Govt. Hospitals in rural areas
    (E) None of these
    Ans : (A)

    47. Which of the following is not a Cash Crop ?
    (A) Tobacco
    (B) Cotton
    (C) Coffee
    (D) Bajara
    (E) Tea
    Ans : (D)

    48. Members of the Rajya Sabha are elected for a period of—
    (A) 4 years
    (B) 2 1/2 years
    (C) 6 years
    (D) 5 years
    (E) None of these
    Ans : (C)

    49. The ICC Cricket World Cup Final 2011 will be played in which of the following cities in India ?
    (A) Kolkata
    (B) Mumbai
    (C) Delhi
    (D) Chennai
    (E) None of these
    Ans : (B)

    50. What is the contribution of Agricultural Sector in the total GDP of India ? About—
    (A) 10%
    (B) 20%
    (C) 40%
    (D) 30%
    (E) 50%
    Ans : (B)

    0 Responses to “Nabard Bank Officers Exam, 2010 : Fully Solved Paper”

    Post a Comment

    Subscribe