Monday, December 27, 2010

0

Postal Assistant/Sorting Assistant Recruitment Exam., 2010 Aptitude Test : Solved Paper

  • Monday, December 27, 2010
  • bhushan chhaya
  • Share
  • Postal Assistant/Sorting Assistant Recruitment Exam., 2010
    Aptitude Test : Solved Paper
    (Held on 25-7-2010)

    1. Jatak stories are written in ancient …… language.
    (A) Sanskrit
    (B) Brahmi
    (C) Greek
    (D) Pali
    Ans : (D)

    2. Who among the following is the Head of Indian Republic ?
    (A) Prime Minister
    (B) President
    (C) Speaker of Lok Sabha
    (D) Vice-President
    Ans : (B)

    3. On which of the following dates was the Indian Constitution approved by the Constituent Assembly ?
    (A) November 26, 1949
    (B) January 26, 1950
    (C) August 15, 1947
    (D) January 30, 1948
    Ans : (A)

    4. Which countries take part in Commonwealth games ?
    (A) All the countries of the world
    (B) The countries which had been under British rule
    (C) Countries of Asian-Pacific region
    (D) Developing nations
    Ans : (B)

    5. Vishwanathan Anand is associated with which of the following games ?
    (A) Snooker
    (B) Billiards
    (C) Chess
    (D) Ice-Hockey
    Ans : (C)


    6. What is the full form of ‘http’ ?
    (A) Hypo Test Transfer Protocol
    (B) Hyper Text Transfer Protocol
    (C) Hyper Test Transfer Proxy
    (D) None of these
    Ans : (B)

    7. The following generates and spreads polio—
    (A) Parasite
    (B) Bacteria
    (C) Virus
    (D) Protozoa
    Ans : (C)

    8. Naphthoquinone is the chemical name of which of the following ?
    (A) Vitamin A
    (B) Vitamin C
    (C) Vitamin K
    (D) Vitamin D
    Ans : (C)

    9. Who is honoured as the best Member of Parliament of 2009 ?
    (A) Hema Malini
    (B) Jaipal Reddy
    (C) M. M. Joshi
    (D) Manmohan Singh
    Ans : (C)

    10. According to some archaeologists, the structure of Lothal indicates to be which of the following ?
    (A) Fort
    (B) Dockyard
    (C) Public building
    (D) Great tank
    Ans : (B)

    11. Consultants of liquefied petroleum gas are—
    (A) Butane and Propane
    (B) Ethane and Hexane
    (C) Ethane and Nonane
    (D) Butane and Nonane
    Ans : (A)

    12. What is the name of the hobby of collecting postal stamps ?
    (A) Philanthrophy
    (B) Numismatics
    (C) Philately
    (D) Philology
    Ans : (C)

    13. Symbolic sign of rupees is the combination of Roman and …… scripts.
    (A) Devnagari
    (B) Tamil
    (C) Telugu
    (D) Gurumukhi
    Ans : (A)

    14. Who was awarded the Nobel Peace Prize, 2009 ?
    (A) Barack Obama
    (B) Bil Clinton
    (C) Mekhyl Gorbachev
    (D) Nicolus Sarkozy
    Ans : (A)

    15. ‘Rajtarangini’ is considered as an authentic book on history of India. The author of this book was—
    (A) Banbhatta
    (B) Ravikirti
    (C) Pushpadanta
    (D) Kalhan
    Ans : (D)

    16. Twitter, facebook and orkut are the examples of …… websites.
    (A) E-mail
    (B) Social networking
    (C) Search engine
    (D) Internet telephony
    Ans : (B)

    17. H1N1 virus causes which of the following diseases ?
    (A) Swine flue
    (B) Chikungunia
    (C) Dengue
    (D) Avian flue
    Ans : (A)

    18. Biological pigment, that gives colour to human skin, is called—
    (A) Protein
    (B) Melanin
    (C) Vitamin
    (D) Toxin
    Ans : (B)

    19. Which of the following dances belongs originally to Kerala ?
    (A) Odissi
    (B) Kathak
    (C) Kuchipudi
    (D) Kathkali
    Ans : (D)

    20. Nathu-La is located in Himalayas. What does ‘La’ mean ?
    (A) Glacier
    (B) Pass
    (C) Hillock
    (D) Crevasse
    Ans : (B)

    21. My school is situated in east side of my home. My father’s office is located in south-west side of my school. There is a park in south side of my school. My house is located in which side of the park ?
    (A) East
    (B) North-west
    (C) South-east
    (D) South
    Ans : (B)

    22. Which of the following is an odd one ?
    (A) Calf
    (B) Colt
    (C) Cat
    (D) Puppy
    Ans : (C)

    23. Father’s age is five times to that of the son. After 20 years, the father is of 40 years. Then what would be the age of the son ?
    (A) 20
    (B) 22
    (C) 21
    (D) 24
    Ans : (D)

    24. An examine had to score 40% to pass in question paper-I, but he scored only 40 marks and failed by 20 marks. What had been the maximum marks for question paper-I ?
    (A) 100
    (B) 200
    (C) 150
    (D) 180
    Ans : (C)

    25. Six times of an unknown number is 13 less than 55. That unknown number would be—
    (A) 10
    (B) 7
    (C) 11
    (D) 5
    Ans : (B)

    26. A shopkeeper of sports goods bought 2000 hockey sticks. The cost price of each stick is Rs. 350. 10% of the sticks were faulty and not worth-selling. To gain 8% profit, at what price should, each of the rest sticks, be sold ?
    (A) 360
    (B) 400
    (C) 420
    (D) 450
    Ans : (C)

    27. Population of a colony of ants is increasing by 20% per day. If the population on Monday was 3000, on which day of that week the population would be 5184 ?
    (A) Wednesday
    (B) Tuesday
    (C) Thursday
    (D) Friday
    Ans : (C)

    28. Three racers, Ajay, Bharat and Charan, took part in a race, Ajay completed his race, 20 metres ahead of Bharat and 34 metres ahead of Charan, while Bharat completed his race 21 metres ahead of Charan. While running, no racer could change his speed. What was the distance of race ?
    (A) 40 metre
    (B) 50 metre
    (C) 60 metre
    (D) 70 metre
    Ans : (C)

    29. 20 persons assemble 8 machines in a day. How many persons will be required to assemble 12 machines in a day ?
    (A) 40
    (B) 20
    (C) 30
    (D) 42
    Ans : (C)

    30. Length and circumference o f a football ground are 120 metres and 400 metres, respectively. What will be its area ?
    (A) 6500 sq metre
    (B) 9600 sq metre
    (C) 6800 sq metre
    (D) 4800 sq metre
    Ans : (B)

    31. At the close of a night feast, all the 8 participants shook hands with each other. How many times did the shake hand took place ?
    (A) 8
    (B) 16
    (C) 28
    (D) 64
    Ans : (C)

    32. Out of given options, choose the correct one—
    BDFH, CBID, DZLZ, EXOV, ……
    (A) FVRS
    (B) FVQR
    (C) FVRR
    (D) FVSR
    Ans : (C)

    33. Fill up the blank—
    8, 40, 20, 100, 50, ……, 125
    (A) 225
    (B) 250
    (C) 200
    (D) 150
    Ans : (B)

    34. If the digits of the number 86435192 are written in ascending order, what would be the difference between the second digit from right and fourth digit from left of the new number ?
    (A) 1
    (B) 2
    (C) 4
    (D) 3
    Ans : (C)

    35. Out of these four numbers, three have similar characteristic and fall under a group. Choose this fourth odd number which is not a member of this group—
    (A) 145
    (B) 325
    (C) 257
    (D) 399
    Ans : (D)

    36. In a code language SECTOR is written as CESROT. How will OPPOSITION be written in the same code language ?
    (A) SOPPONOITI
    (B) NOITISOPPO
    (C) SOPOPNOITI
    (D) SOPPONOTIT
    Ans : (A)

    37. If it was Friday on June 30, 1989, what was the day on September 17, 1993 ?
    (A) Wednesday
    (B) Thursday
    (C) Friday
    (D) Saturday
    Ans : (B)

    38. Complete the series—
    18, 27, 6, 9, 2, 3, ?
    (A) 1
    (B) 2/3
    (C) 1/3
    (D) 1/2
    Ans : (B)

    39. A train of 350 metres long is running at a speed of 32 km/hr. A man from the opposite direction is coming at a speed of 3 km/hr. How long will the train take to cross this man ?
    (A) 28 sec
    (B) 24 sec
    (C) 36 sec
    (D) 32 sec
    Ans : (C)

    40. 0•45 / 0•005 + 0•2 50 = ?
    (A) 10
    (B) 90
    (C) 100
    (D) 90•1
    Ans : (C)

    41. “A speech delivered without any previous preparation” can be expressed in one word only out of the following—
    (A) Extempore
    (B) Maiden
    (C) Spinster
    (D) Empiric
    Ans : (A)

    42. The garden is very dry today. Fetch me a …… of water.
    (A) pale
    (B) pail
    (C) pile
    (D) pill
    Ans : (B)

    43. Please, may I have……oranges ?
    (A) a few
    (B) some
    (C) little
    (D) less
    Ans : (B)

    44. Delhi is …… than Nagpur.
    (A) more bigger
    (B) so bigger
    (C) very bigger
    (D) much bigger
    Ans : (D)

    45. Use proper conjunction in the sentence given below—
    “Give me……poverty……riches.”
    (A) is/was
    (B) nor/neither
    (C) neither/nor
    (D) here/there
    Ans : (C)

    46. We need to……our appointment.
    (A) reconnect
    (B) reschedule
    (C) reorganize
    (D) regret
    Ans : (B)

    47. SCEPTICAL is exactly opposite to—
    (A) Convinced
    (B) Doubtful
    (C) Questioning
    (D) Cynic
    Ans : (A)

    48. Choose the wrongly spelt word—
    (A) Relevent
    (B) Poignant
    (C) Prevalent
    (D) Malignant
    Ans : (A)

    49. A person who hates the institution of marriage—
    (A) Misologist
    (B) Misogamist
    (C) Misogynist
    (D) Philogynist
    Ans : (C)

    50. We have been friends for ages. I …… her since we were children.
    (A) am knowing
    (B) are known
    (C) have known
    (D) is known
    Ans : (C)

    0 Responses to “Postal Assistant/Sorting Assistant Recruitment Exam., 2010 Aptitude Test : Solved Paper”

    Post a Comment

    Subscribe