Tuesday, January 11, 2011

0

UP B.Ed. Joint Entrance Exam 2010 : English Solved Paper

  • Tuesday, January 11, 2011
  • bhushan chhaya
  • Share
  • Uttar Pradesh B.Ed. Joint Entrance Exam. 2010
    Solved Paper : General Knowledge :: English Language :: Efficiency Test

    English Language

    Directions—(Q. 51–55) In these questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate words four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four and indicate the correct sequence.

    51. Tourists always enjoyed .................... the setting sun in the Darjeeling hills.
    (A) to watch
    (B) watching
    (C) in seeing
    (D) seeing
    Ans : (B)

    52. The speaker did not properly space out his speech, but went on .......... one point only.
    (A) stressing
    (B) avoiding
    (C) devoting
    (D) decrying
    Ans : (A)

    53. A ............... of Japanese artists stepped off the coach amidst a warm welcome.
    (A) troop
    (B) troupe
    (C) band
    (D) gang
    Ans : (B)


    54. Today students should be reconciled .............. the way things are changing.
    (A) with
    (B) to
    (C) for
    (D) at
    Ans : (A)

    55. Ramappa ........... as the Mayor of the town and he will assume charge this Friday.
    (A) elects
    (B) elected
    (C) is elected
    (D) is electing
    Ans : (C)

    Directions—(Q. 56—60) In these questions, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate corresponding to the appropriate letter (A, B, C). If there is no error, indicate corresponding to (D).

    56. He ate (A) / nothing (B) / since yesterday. (C) No error (D)
    Ans : (A)

    57. An experimental vaccine (A) / has brought (B) / glimmer of hope for malarial researcher. (C) No error (D)
    Ans : (C)

    58. After making me wait for two agonising hours (A) / the great man called me in (B) / and asked me what do I want. (C) No error (D)
    Ans : (A)

    59. The ebb and flow of the tides (A) / are (B) / now understood. (C) No error (D)
    Ans : (B)

    60. The green paint on the wall (A) / provides a suitable contrast (B) / with the yellow doors. (C) No error (D)
    Ans : (C)

    Directions—(Q. 61–65) Group of four words are given. In each group one word is wrongly spelt. Find the wrongly spelt word.
    61. (A) Submitted
    (B) Admitted
    (C) Comitted
    (D) Omitted
    Ans : (C)

    62. (A) Brillient
    (B) Valiant
    (C) Salient
    (D) Radiant
    Ans : (A)

    63. (A) Recuperate
    (B) Regulate
    (C) Reinstate
    (D) Seperate
    Ans : (D)

    64. (A) Cease
    (B) Seize
    (C) Beseige
    (D) Beseech
    Ans : (C)

    65. (A) Carrier
    (B) Carreer
    (C) Courier
    (D) Barrier
    Ans : (B)

    Directions—(Q. 66–70) Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word and indicate the answer.

    66. Censure
    (A) Criticise
    (B) Appreciate
    (C) Blame
    (D) Abuse
    Ans : (A)

    67. Diligent
    (A) Industrious
    (B) Indifferent
    (C) Intelligent
    (D) Energetic
    Ans : (A)

    68. Contemplation
    (A) Consideration
    (B) Meditation
    (C) Deliberation
    (D) Speculation
    Ans : (B)

    69. Adulation
    (A) Duration
    (B) Argument
    (C) Flattery
    (D) Institution
    Ans : (C)

    70. Quiver
    (A) Quarrel
    (B) Quicken
    (C) Waver
    (D) Tremble
    Ans : (D)

    Directions—(Q. 71–75) Choose the word opposite in meaning to the given word and choose the correct alternative.

    71. ANIMOSITY
    (A) Love
    (B) Lust
    (C) Luck
    (D) Loss
    Ans : (A)

    72. ALTERCATION
    (A) Explanation
    (B) Challenge
    (C) Compromise
    (D) Opposition
    Ans : (C)

    73. COAX
    (A) Dull
    (B) Dissuade
    (C) Active
    (D) Speed
    Ans : (B)

    74. ERUDITE
    (A) Educated
    (B) Unscholarly
    (C) Scholarly
    (D) Possessive
    Ans : (B)

    75. AFFLUENT
    (A) High
    (B) Poor
    (C) Rare
    (D) Fluent
    Ans : (B)

    Directions—(Q. 76–80) In these questions, four alternatives are given for the idiom/phrase bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and indicate the correct answer.

    76. A few days before his death, he made a clean breast of everything.
    (A) Confessed
    (B) Took off his shirt
    (C) Suffered
    (D) Spoke ill
    Ans : (A)

    77. I am done for.
    (A) Ruined
    (B) Rewarded
    (C) Answered
    (D) Questioned
    Ans : (A)

    78. For a healthy and lasting friendship one must be on the level.
    (A) Equally rich
    (B) Mentally compatible
    (C) Honest and sincere
    (D) Ready for sacrifices
    Ans : (A)

    79. The foolish young man soon made ducks and drakes of the vast property his father left him.
    (A) Squandered
    (B) Distributed
    (C) Spent
    (D) Gave in charity
    Ans : (A)

    80. All his ventures went to the winds.
    (A) Dissipated
    (B) Spread all over
    (C) Got speed of the winds
    (D) Became well-known
    Ans : (A)

    Directions—(Q. 81–90) In these questions, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Indicate your correct answer—

    Passage 
    Happy is the man who …(81)… the habit of reading when he is young. He has secured a lifelong source of …(82)…, instruction and inspiration. So long as he has his beloved books he need …(83)… feel lonely. He always has a pleasant …(84)… of leisure moments. He is the …(85)… of wealth more precious than gold. …(86)… indeed is the man who does not read and …(87)… is his life. …(88)… gives the highest kind of pleasure. When we are …(89)… it is a healthy recreation to lose …(90)… in the company of books.

    81. (A) owns
    (B) buys
    (C) acquires
    (D) takes
    Ans : (C)

    82. (A) pleasure
    (B) satisfaction
    (C) sadness
    (D) dejection
    Ans : (A)

    83. (A) always
    (B) ever
    (C) sometimes
    (D) never
    Ans : (D)

    84. (A) source
    (B) occupation
    (C) possession
    (D) relief
    Ans : (A)

    85. (A) possessor
    (B) loser
    (C) master
    (D) heir
    Ans : (A)

    86. (A) rich
    (B) lucky
    (C) poor
    (D) bad
    Ans : (C)

    87. (A) full
    (B) vacuum
    (C) empty
    (D) deep
    Ans : (C)

    88. (A) writing
    (B) speaking
    (C) listening
    (D) reading
    Ans : (D)

    89. (A) weak
    (B) fresh
    (C) sick
    (D) tired
    Ans : (C)

    90. (A) himself
    (B) ourselves
    (C) yourselves
    (D) themselves
    Ans : (B)

    Directions—(Q. 91–95) In these questions, you have one brief passage with 5 questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer-each question out of the four alternatives and indicate the correct answer.

    Passage 
    The public sector banks are witnessing in India a period of transition and are at crossroads, where they without giving up social responsibility, should also remain healthy. They need to undertake risky experiments. yet perform it innovatively in a way it does not fail. They should make forays into new areas which are rarely tread by them and lose no emerging opportunities. It should be understood that absence of any bad advance is no sign of efficient banking system. It only indicates immense. conservatism. However this is no guarantee for profit. There should be a balance between liquidity and risk. Past sins should be forgotten. Novel and pragmatic techniques should be adopted without which banks would be in danger.

    91. What according to the author, are the public sector banks witnessing ?
    (A) A period of profit
    (B) A period of change
    (C) A period of certainty
    (D) A loss-making period
    Ans : (B)

    92. In addition to being socially responsible, what does the author want the banks to be ?
    (A) Customer-friendly
    (B) Able to attract foreign investors
    (C) Financially healthy
    (D) Senseless risk-takers
    Ans : (C)

    93. How can the banks take risks without risking a failure ?
    (A) By being innovative
    (B) By soliciting the help of the government
    (C) By being financially healthy
    (D) By being conservative
    Ans : (A)

    94. What does the absence of any bad advance indicate ?
    (A) A penchant for risks
    (B) Immense conservatism
    (C) Financial independence
    (D) A deep-seated social commitment
    Ans : (D)

    95. What would happen if novel and pragmatic techniques are ignored ?
    (A) Will put the banks in danger
    (B) Will undermine the banks’ social commitment
    (C) Will reveal the untapped talent
    (D) Will result in inefficient portfolio management
    Ans : (A)

    Directions—(Q. 96–100) In these questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence and indicate the appropriate answer.

    96. Simple, fast-spreading plant without flowers or leaves, which can often cause disease—
    (A) Bacteria
    (B) Amoeba
    (C) Virus
    (D) Fungus
    Ans : (A)

    97. One who is greedy—
    (A) Voracious
    (B) Avaricious
    (C) Carnivorous
    (D) Omnivorous
    Ans : (B)

    98. An area of land that is controlled by a ruler—
    (A) Colony
    (B) Dominion
    (C) County
    (D) Municipality
    Ans : (B)

    99. A place where Jews worship according to their religion—
    (A) Cathedral
    (B) Synagogue
    (C) Chapel
    (D) Demagogue
    Ans : (B)

    100. One who is indifferent to pleasure and pain—
    (A) Ascetic
    (B) Esoteric
    (C) Stoic
    (D) Sceptical
    Ans : (C)

    0 Responses to “UP B.Ed. Joint Entrance Exam 2010 : English Solved Paper”

    Post a Comment

    Subscribe