Saturday, February 12, 2011

0

LIC (ADO) general knowledge solved paper 2007

  • Saturday, February 12, 2011
  • bhushan chhaya
  • Share


  • LIC (ADO) 2007 SOLVED PAPER
    (Held on 10-06-2007)
    General Knowledge and Current Affairs
    1. The punch line of the advertisement of which of the following organization is "Jindagi ke sath bhi Jindagi ke bad bhi" ?
    (A) New India Assurance
    (B) General Insurance Corporation
    (C) ICICI Prudential
    (D) Life Insurance Corporation Of India
    (E) None of these
    ANS- D
    2. The central office of the Life Insurance Corporation of India (LIC) is located at -
    (A) Kolkata
    (B) New Delhi
    (C) Chennai
    (D) Pune
    (E) Mumbai
    ANS- E
    3. Th Life Insurance Corporation Of India has how many Zonal offices in India ?
    (A) Five
    (B) Seven
    (C) Ten
    (D) Fifteen
    (E) None of these
    ANS- B
    4. Which of the following schemes was launched by the LIC in December 2001 with the object to lessen the burden of parents in meeting the educational expenses of their children ?
    (A) Krishi Shramik Samajik Suraksha Yojana
    (B) Jan Shree Bima Yojana
    (C) Shiksha Sahyog Yojana
    (D) Bhagyashree Child Welfare Bima Yojana
    (E) None of these
    ANS- C
    5. If an organization wishes to venture into Insurance Business it has to obtain a licence first from which of the following ?
    (A) Indian Bnaks Association (IBA)
    (B) Security and Exchange Board of India (SEBI)
    (C) Tariff Advisory Committee (TAC)
    (D) Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA)
    (E) None of these
    ANS- D
    6. Which of the following schemes launched in the year 2000 by the LIC replaced social Securitty group Insurance Schemes (SSIGS) and Rural Group Life Insurance Schemes (RGLIS) ?
    (A) Janshree Bima Yojana
    (B) Bhagyashree Child Welfare Bima Yojana
    (C) Jan Arogya Bima Yojana
    (D) Raj Rajeshwari Mahila Kalyan Yojana
    (E) None of these
    ANS- A
    7. How many maximum children from a family are covered for the benefits under the Shiksha Sahyog Yojana launched by the LIC ?
    (A) One only
    (B) Two only
    (C) Three only
    (D) One Girl Child only
    (E) None of these
    ANS- B
    8. Which of the following Scheme was launched by the LIC to provide life insurance protection, perodical lumpsum survival benefit and pension to the agricultural workers in India ?
    (A) Krishi Shramik Samajik Suraksha Yojana
    (B) Jan Shree Bima Yojana
    (C) Mahila Kalyan Yojana
    (D) Sampurna Arogya Bima Policy
    (E) None of these
    ANS- A
    9. On December 6yh 2006, the president of India launched on exclusive health Insurance Scheme for senior citizens. Which of the following insurance company has launched the schemes ?
    (A) National Insurance Company
    (B) Life Insurance Corporation Of India
    (C) ICICI Prudential
    (D) HDFC Life
    (E) None of these
    ANS- A
    10. Which of the following cities does not have one of the zonal offices of the Life Insurance Corporation Of India ?
    (A) Mumbai
    (B) Kolkata
    (C) Chennai
    (D) Hyderabad
    (E) Jhansi
    ANS- E
    11. Which of the following is the Basic Life Insurance Plan of the Life Insurance Corporation Of India ?
    (A) Jeevan Tarang
    (B) Jeevan Nidhi
    (C) Jeevan Adhar
    (D) Jeevan Umang
    (E) None of these
    ANS- E
    12. Anmol Jeevan is a ........ of the LIC
    (A) Basic Life Insurance Plan
    (B) Term Insurance Plan
    (C) Children's Plan
    (D) Pension Plan
    (E) None of these
    ANS- B
    13. As per policy of the LIC, loans are granted on unencumbered policies upto what per cent of the surrender value ?
    (A) 60 %
    (B) 70 %
    (C) 80 %
    (D) 90 %
    (E) None of these
    ANS- D
    14. Which of the following group Schemes of the LIC Provides pensiobn to employees on their retirement from service ?
    (A) Group Term Insurance Scheme
    (B) Group Insurance in Liew of EDLI
    (C) Group Gratuity Scheme
    (D) Group Supeannuation Scheme
    (E) None of these
    ANS- D
    15. Which of the following is the pension plam of the LIC
    (A) Jeevan Adhar
    (B) Jeevan ANAND
    (C) Jeevan Akshay
    (D) Amulya Jeevan
    (E) None of these
    ANS- C
    16. Which of the following is not a scheme of the LIC ?
    (A)Jeevan Sangam
    (B) Jeevan Saral
    (C) Jeevan Adhar
    (D) Jeevan Pramukh
    (E) None of these
    ANS- A
    17. Which of the following is a term Assurance plan of the LIC ?
    (A) Jeevan Akshay
    (B) Jeevan Adhar
    (C) Jeevan Nivesh
    (D) Jeevan Nidhi
    (E) None of these
    ANS- E
    18. Premium to LIC policies can be paid by which of the following modes ?
    (a) Cash
    (b) Cheque
    (c) Electronic Charging Machine
    (A) Only a
    (B) Only b
    (C) Only c
    (D) Both a and b
    (E) All a, b and c
    ANS- E
    19. Customers of Lic can now get information about their policies by dialing which of the following telephone numbers in most of the centres ?
    (A) 101
    (B) 135
    (C) 136
    (D) 1251
    (E) None of these
    ANS- D
    20. Lic policy holders do not get any income tax benefit under which of the following sections of the income tax act ?
    (A) Section 80C
    (B) Section 68 A, B and C
    (C) sECTION 80 CCC
    (D) Section 80 CD
    (E) None of these
    ANS- B 
    21. Who amongst the following is not a Bharat Ratna Awardee ?
    (A) Dr. A.P.J.Abdul Kalam
    (B) Dr. V.VGiri
    (C) Dr. Rajendra Parsad
    (D) Dr. Shankar Dayal Sharma
    (E) None of these
    ANS- D
    22. Duran Lineb devides which of the following pair of the countries ?
    (A) China - Afghanistan
    (B) Afghanistan - Pakistan
    (C) India - Pakistan
    (D) India - Nepal
    (E) Bangladesh - India
    ANS- B
    23. Who has become the second person of Indian origin to go into space after Kalpana Chawala ?
    (A) Koneru Humpi
    (B) Indra Nooyi
    (C) Sunita Williams
    (D) Sudha Murti
    (E) None of these
    ANS- C
    24. Shinzo Abe is the new elected -
    (A) Prime minister of Singapore
    (B) Prime minister of South Korea
    (C) President of Soth Korea
    (D) President of North Korea
    (E) Prime minister of Japan
    ANS- E
    25. Which of the following cups is associated with the game of Hockey ?
    (A) Whiteman Cup
    (B) Evert Cup
    (C) Agha Khan Cup
    (D) Hafed Open Cup
    (E) None of these
    ANS- C
    26. Which of the following Indian films was nominated for the Oscar Award 2007 ?
    (A) Water
    (B) Eklabya- The Royal Guard
    (C) Nih Shabd
    (D) Lago Raho Munna Bhai
    (E) None Of these
    ANS- E

    0 Responses to “LIC (ADO) general knowledge solved paper 2007”

    Post a Comment

    Subscribe