Wednesday, February 23, 2011

0

railway recruitment board 2009 general awareness fully solved paper

  • Wednesday, February 23, 2011
  • bhushan chhaya
  • Share







  • Railway Recruitment Board Exam. 2009
    General Awareness : Fully Solved Paper












    Correct Spelling1. (A) Comitment
    (B) Comittment
    (C) Committment
    (D) Commitment
    Ans : (D)

    2. (A) Fullfil
    (B) Fulfil
    (C) Fulfill
    (D) Fullfill
    Ans : (B)

    3. (A) Defendant
    (B) Defendent
    (C) Defandent
    (D) Defandant
    Ans : (A)


    4. (A) Varstile
    (B) Verstile
    (C) Versatile
    (D) Vorstyle
    Ans : (C)

    5. (A) Recomand
    (B) Recommend
    (C) Reconand
    (D) Recomend
    Ans : (B)

    6. I always fall ……… old Friends in times of need.
    (A) over
    (B) through
    (C) back on
    (D) off
    Ans : (C)

    7. The party decided to take the shortest…… to its destination.
    (A) root
    (B) route
    (C) distance
    (D) direction
    Ans : (B)

    8. The girl was very pleased……… herself.
    (A) in
    (B) on
    (C) over
    (D) with
    Ans : (D)

    9. Because of deforestation birds are……… their nerting places.
    (A) cooking
    (B) conserving
    (C) searching
    (D) demanding
    Ans : (C)

    10. The thieves broke…… the museum to steal the painting.
    (A) up
    (B) side
    (C) off
    (D) into
    Ans : (D)

    11. Where was the battle of Plassey fought ?
    (A) Karnal
    (B) Haldighati
    (C) Mysore
    (D) Bengal
    Ans : (D)

    12. Who was the first Vice-President of India ?
    (A) Dr. S. Radhakrishnan
    (B) Dr. Rajendra Prasad
    (C) C. V. Raman
    (D) Jawahar Lal Nehru
    Ans : (A)

    13. What was the reason behind the mutiny of 1857 ?
    (A) Cartridge containing fat
    (B) Frustration in soldiers
    (C) Failure of British Government
    (D) Administrative research
    Ans : (B)

    14. Which of the following is UHF ?
    (A) 40 MHz
    (B) 400 MHz
    (C) 400 KHz
    (D) 40 KHz
    Ans : (B)

    15. Mass of a particle is m and its momentum is p. Its kinetic energy will be—
    (A) mp
    (B) p2m
    (C) p3m
    (D) p2/2m
    Ans : (D)

    16. S. I. unit of power is ‘watt’. It is equivalent to which of the following ?
    (A) Kgms–2
    (B) Kgm2s–2
    (C) Kgm2s–3
    (D) None of these
    Ans : (C)

    17. Who among the following cricketers scored the highest runs—
    (A) Brien Lara
    (B) Sanat Jaysurya
    (C) Sachin Tendulkar
    (D) Virendra Sehwag
    Ans : (C)

    18. Which is the oldest Veda ?
    (A) Samveda
    (B) Rigveda
    (C) Yajurveda
    (D) Atharvaveda
    Ans : (B)

    19. Who was the founder of Pakistan ?
    (A) Mohammad Ali Jinna
    (B) Liyaquat Ali Khan
    (C) Gaffar Khan
    (D) Benazir Bhutto
    Ans : (A)

    20. Who invented television ?
    (A) J. L. Baird
    (B) Lawrance
    (C) Frederick Trechithic
    (D) King Gillette
    Ans : (A)

    21. Who invented wireless ?
    (A) Marconi
    (B) Charles Caterin
    (C) George Cayley
    (D) Zenobe Gramme
    Ans : (A)

    22. Which of the following was the battle strategy of Shivaji against Mughals ?
    (A) Alert army
    (B) Large army
    (C) Political monopoly
    (D) Guerilla warfare
    Ans : (D)

    23. Find out the next term of the series—
    1, 2, 4, 7, 11, ……
    (A) 16
    (B) 12
    (C) 9
    (D) 4
    Ans : (A)

    24. Which of the following cities is termed as the Pink city ?
    (A) Jaipur
    (B) Jodhpur
    (C) Ajmer
    (D) Delhi
    Ans : (A)

    25. Who wrote the Meghdoot ?
    (A) Kalidas
    (B) Vatsyayan
    (C) Chanakya
    (D) Premchand
    Ans : (A)

    26. Find out the missing term of the series—
    11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41……
    (A) 43
    (B) 47
    (C) 53
    (D) 51
    Ans : (B)

    27. Which of the following is a creation of Maithili-Sharan Gupta ?
    (A) Saket
    (B) Urvashi
    (C) Prempachisi
    (D) Gatha
    Ans : (A)

    28. Which is the longest railwayline of the world ?
    (A) Trans-Siberian
    (B) Trans-Canadian
    (C) Orient Railway line
    (D) Railwayline from London to Paris
    Ans : (A)

    29. Which of the following states has the highest number of voters ?
    (A) Uttar Pradesh
    (B) Bihar
    (C) Rajasthan
    (D) Gujarat
    Ans : (A)

    30. Garaba folk dance belongs to which of the following states ?
    (A) Manipur
    (B) Assam
    (C) Gujarat
    (D) Orissa
    Ans : (C)

    Nearest Meaning :

    31. Addicted—
    (A) wild
    (B) enhaneed
    (C) sentenced
    (D) incline
    Ans : (D)

    32. Bewilder—
    (A) Cross
    (B) Seize
    (C) Puzzle
    (D) Annoy
    Ans : (C)

    33. Destitute—
    (A) Sick
    (B) Poor
    (C) thin
    (D) Angry
    Ans : (B)

    34. Genteel—
    (A) Clever
    (B) Polite
    (C) Hopeful
    (D) Lovable
    Ans : (B)

    35. Camouflage—
    (A) Deject
    (B) Disappear
    (C) Drown
    (D) Conceal
    Ans : (D)

    36. A thing liable to be easily broken—
    (A) Breakable
    (B) Ductile
    (C) Brittle
    (D) Delicate
    Ans : (C)

    37. Animal living on land and in water—
    (A) Ambiguous
    (B) Pacify
    (C) Amphibian
    (D) Ambivalend
    Ans : (C)

    38. One who does not care for literature or and—
    (A) Barbarian
    (B) Philistine
    (C) Primitive
    (D) Literate
    Ans : (B)

    39. The following country is the winner of the last three world cricket coups—
    (A) Pakistan
    (B) India
    (C) Australia
    (D) Sri Lanka
    Ans : (C)

    40. Find the odd man out—
    1, 5, 14, 30, 50, 55, 91
    (A) 5
    (B) 50
    (C) 55
    (D) 91
    Ans : (B)

    41. Find out wrong number in each sequence—
    582, 605, 588, 611, 634, 617, 600
    (A) 634
    (B) 611
    (C) 605
    (D) 600
    Ans : (A)

    42. A boy was asked to multiply a number by 25. He instead multiplied the number by 52 and got the answer 324 more than the correct answer. The number to be multiplied was—
    (A) 12
    (B) 15
    (C) 25
    (D) 32
    Ans : (A)

    43. Insert the missing number—
    16, 33, 65, 131, 261, (……)
    (A) 523
    (B) 521
    (C) 613
    (D) 721
    Ans : (A)

    44. 3251 + 587 + 369 – ? = 3007
    (A) 1250
    (B) 1300
    (C) 1375
    (D) 1200
    Ans : (D)

    45. If 2 tables and 3 chairs cost Rs. 3500 and 3 tables and 2 chairs cost Rs. 4000, then how much does a table cost ?
    (A) Rs. 500
    (B) Rs. 750
    (C) Rs. 1000
    (D) Rs. 1500
    Ans : (C)

    46. The sum of first five prime numbers is—
    (A) 11
    (B) 18
    (C) 26
    (D) 28
    Ans : (D)

    47. Three numbers are in the ratio 1 : 2 : 3 and their H. C. F. is 12. The numbers are—
    (A) 4, 8, 12
    (B) 5, 10, 15
    (C) 10, 20, 30
    (D) 12, 24, 36
    Ans : (D)

    48. Income of a company doubles after every one year. If the initial income was Rs. 4 lakhs, what would be the income after 5 years ?
    (A) Rs. 1•24 crores
    (B) Rs. 1•28 crores
    (C) Rs. 2•52 crores
    (D) Rs. 2•56 crores
    Ans : (B)

    49. Water boils at 212??F or 100?C and melts at 32?F or 0?C. If the temperature of a particular day is 35?C, it is equivalent to—
    (A) 85?F
    (B) 90?F
    (C) 95?F
    (D) 99?F
    Ans : (C)

    50. A Bazar has an average of 510 people on Sundays and 240 on other days. The average number of people per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is—
    (A) 250
    (B) 276
    (C) 280
    (D) 285
    Ans : (D)

    51. Kumar is older than Vishnu who is younger than Ashoka. Harsha is older than Anil but younger than Vishnu, Ashoka is younger than Kumar. Who is the youngest ?
    (A) Kumar
    (B) Ashoka
    (C) Vishnu
    (D) Anil
    Ans : (D)

    52. A station director starts from the radio station Jalandhar and drives 15 km towards west, turns, left and covers another 10 km and again turns, right and covers 18 km. In which direction is he driving ?
    (A) South
    (B) West
    (C) South West
    (D) North West
    Ans : (B)

    53. If TOM = 48 and DICK = 27, what is HARRY equal to ?
    (A) 50
    (B) 44
    (C) 70
    (D) 60
    Ans : (C)

    54. If UNDERSTAND is coded as 1234567823, how will START be coded ?
    (A) 56781
    (B) 83243
    (C) 73652
    (D) 67857
    Ans : (D)

    55. Foot is to hand as leg is to—
    (A) Elbow
    (B) Toe
    (C) Finger
    (D) Arm
    Ans : (D)

    56. Daughter is to father as niece is to—
    (A) Nephew
    (B) Cousin
    (C) Uncle
    (D) Mother
    Ans : (C)

    Directions—(Q. 57–60) Read the following information and give the answers. If you start running from a point towards North and after covering 4 kms you turn to your left and run 5 km and then again turn to your left and run 5 km and then turn to left again and run another 6 km and before finishing you take another left turn and run 1 km, then answer questions based on this information—

    57. How many kms are you from the place you started ?
    (A) 1 km
    (B) 2 km
    (C) 3 km
    (D) 4 km
    Ans : (A)

    58. In which direction will you be running while finishing ?
    (A) East
    (B) West
    (C) North
    (D) South
    Ans : (C)

    59. After taking the second turn, in which direction will you be running ?
    (A) East
    (B) West
    (C) North
    (D) South
    Ans : (D)

    60. From the finishing point if you have to reach the point from where you started in which direction will you have to run ?
    (A) East
    (B) West
    (C) North
    (D) South
    Ans : (B)

    61. Introducing a lady, a man said, “Her father is my mother’s only son.” How is the lady related to the man ?
    (A) Sister
    (B) Daughter
    (C) Aunt
    (D) Mother
    Ans : (B)

    62. In which of the following years was the Indian National congress founded ?
    (A) 1805
    (B) 1885
    (C) 1893
    (D) 1870
    Ans : (B)

    63. Choose the incorrect one—
    36, 54, 18, 27, 9, 18•5, 4•5
    (A) 18
    (B) 18•5
    (C) 4•5
    (D) 27
    Ans : (B)

    64. Unit of which of the following has been derived from ohm’s law ?
    (A) Resistance
    (B) Current
    (C) Potential difference
    (D) All the above
    Ans : (A)

    65. Ajanta caves are famous for which of the following—
    (A) Artistic painting
    (B) Caves
    (C) Carving
    (D) None of these
    Ans : (A)

    66. Which country awards Nobel Prize ?
    (A) Sweden
    (B) France
    (C) Norway
    (D) Spain
    Ans : (A)

    67. Who was the first Indian to be honoured with Nobel Prize ?
    (A) Mother Teresa
    (B) Rabindranath Tagore
    (C) Subhash Chandra Bose
    (D) Bankim Chandra Chatterjee
    Ans : (B)

    68. Which of the following is an odd number ?
    385, 462, 572, 396, 427, 671, 264
    (A) 462
    (B) 396
    (C) 671
    (D) 427
    Ans : (D)

    69. Find out the an odd number—
    835, 734, 642, 751, 853, 981, 532
    (A) 751
    (B) 853
    (C) 981
    (D) 532
    Ans : (A)

    70. Average of 50 numbers is 30. If two numbers 35 and 40 are deleted, what would be the average of rest numbers ?
    (A) 28•32
    (B) 28•78
    (C) 29•27
    (D) 29•68
    Ans : (D)

    71. ITDC stands for—
    (A) Indian Trade Development Corporation
    (B) Indian Trade Defence City
    (C) Income Tax Development Corporation
    (D) Indian Trade Design Corporation
    Ans : (A)

    72. Sri Harikota is famous for which of the following ?
    (A) Space programmes
    (B) Satellite launching
    (C) Nuclear Research Centre
    (D) Missile launching Centre
    Ans : (B)

    73. Pointing towards a woman, a girl said, “She is the only daughter-in-law of the grandmother of my father’s son.” Who is this woman of the girl ?
    (A) Mother
    (B) Aunt
    (C) Mother-in-law
    (D) Sister-in-law
    Ans : (A)

    74. 7589 – ? = 3434
    (A) 4242
    (B) 1123
    (C) 11023
    (D) 4155
    Ans : (D)

    75. Who was the founder of Sikh religion ?
    (A) Guru Nanak
    (B) Guru Ramdas
    (C) Guru Govind Singh
    (D) Guru Arjundev
    Ans : (A)

    76. Chanakya was the Prime, Minister of which of the following emperors ?
    (A) Chandragupta Maurya
    (B) Chandragupta II
    (C) Ashok
    (D) Bimbisar
    Ans : (A)

    77. L.C.M. of two numbers is 4284 and their H.C.F. is 34. One of these two numbers is 204, then what is second number ?
    (A) 714
    (B) 720
    (C) 700
    (D) 715
    Ans : (A)

    78. Which of the following is odd ?
    – 3, 9, 21, 34, 45, 57
    (A) 34
    (B) 57
    (C) 21
    (D) – 3
    Ans : (A)

    79. What is full form of INTERPOL ?
    (A) International Police Organization
    (B) International Public Organization
    (C) Indian Police Organization
    (D) Indian Police Office
    Ans : (A)

    0 Responses to “railway recruitment board 2009 general awareness fully solved paper”

    Post a Comment

    Subscribe