Friday, August 19, 2011

0

United India Insurance general awareness fully solved paper 2011

  • Friday, August 19, 2011
  • bhushan chhaya
  • Share
  •           United India Insurance Company Ltd. (A.A.O.) Exam., 2011
    (Held on 27-2-2011)
    General and Financial Awareness : Solved Paper





    here is fully solved paper of general awareness of united india insurance although i missed this exam cause i was ill at that time but it was a bit easy to crack it, and one more thing that student needs to target while applying examinations of insurance companies is concerntrate on basic insurance knowledge as well as market khowledge and current products of whatever companies which u have applied so guys enjoy it dont forgot to share it :D
    1. Which of the following is a General Insurance Company functioning in India ?
    (A) Life Insurance Corporation of India
    (B) ICICI Prudential
    (C) Tata AIG
    (D) United India Insurance Company
    (E) All are General Insurance Companies
    Ans : (D)

    2. Who amongst the following is the Regulator of Insurance sector in India ?
    (A) RBI
    (B) AMFI
    (C) IRDA
    (D) SEBI
    (E) All of these
    Ans : (C)

    3. Which of the following terms is NOT used in insurance sector ?
    (A) Indemnity
    (B) Coverage
    (C) Misuse Alert
    (D) Casualty
    (E) Annuity
    Ans : (C)

    4. Which of the following Public Sector companies/organizations provides insurance cover to exporters ?
    (A) ECGC
    (B) NABARD
    (C) SIDBI
    (D) IRDA
    (E) None of these
    Ans : (A)

    5. The main feature of the National Agricultural Insurance Scheme is to insure which of the following?
    (A) Life of the farmer
    (B) Crop of the farmer
    (C) Animals who are used in agricultural activities
    (D) Land of the farmer
    (E) Both Land and family of the farmer
    Ans : (B)

    6. In which one of the following States was the first UID card issued ?
    (A) Gujarat
    (B) Manipur
    (C) Assam
    (D) West Bengal
    (E) Maharashtra
    Ans : (E)

    7. Which of the following books is written by Anita Desai ?
    (A) Magic Seeds
    (B) The Village by the Sea
    (C) A Bend in the River
    (D) My God Died Young
    (E) None of these
    Ans : (B)

    8. Expand the term MGNREGA—
    (A) Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act
    (B) Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Agency
    (C) Mahatma Gandhi National Rural Employment Generation Act
    (D) Mahatma Gandhi National Rural Employment Generation Agency
    (E) None of these
    Ans : (A)

    9. Which of the following terms is used in the field of finance and banking?
    (A) Elasticity
    (B) Inflation
    (C) Pulse Rate
    (D) Hot waves
    (E) Plasma
    Ans : (B)

    10. With which one of the following sports, Saina Nehwal is associated ?
    (A) Chess
    (B) Badminton
    (C) Long Jump
    (D) Lawn Tennis
    (E) Table Tennis
    Ans : (B)

    11. Which one of the following States has passed a bill to regulate the interest rates on micro-finance ?
    (A) Odisha
    (B) Haryana
    (C) Karnataka
    (D) Kerala
    (E) Andhra Pradesh
    Ans : (E)

    12. Which of the following rates are reviewed by the RBI at the time of periodical review of the policy ?
    (a) Bank Rate
    (b) Repo Rate
    (c) Savings Bank Rate
    (A) Only (a)
    (B) Only (b)
    (C) Both (a) and (b)
    (D) All (a), (b) and (c)
    (E) Only (c)
    Ans : (D)

    13. Which one of the following is not included in TAPI gas project ?
    (A) Turkmenistan
    (B) Pakistan
    (C) Afghanistan
    (D) India
    (E) Iran
    Ans : (E)

    14. Which one of the following States has passed a legislation to confiscate the property of corrupt officials and to open schools in these properties ?
    (A) West Bengal
    (B) Jharkhand
    (C) Bihar
    (D) Rajasthan
    (E) Haryana
    Ans : (C)

    15. Brihadeeswara Temple has recently celebrated its millennium birthday. In which of the following States is it located ?
    (A) Karnataka
    (B) Andhra Pradesh
    (C) Kerala
    (D) Odisha
    (E) Tamil Nadu
    Ans : (E)

    16. In which one of the following States, Jaitapur Nuclear Power plant is proposed to be set up ?
    (A) Gujarat
    (B) Haryana
    (C) Odisha
    (D) Karnataka
    (E) Maharashtra
    Ans : (E)

    17. According to Planning Commission, in how many years shall the per capita income in India become double ?
    (A) Nine
    (B) Five
    (C) Seven
    (D) Three
    (E) None of these
    Ans : (A)

    18. Expand the term IFRS.
    (A) Indian Financial Reporting Standards
    (B) Indian Financial Reporting Systems
    (C) International Financial Reporting Standards
    (D) International Financial Reporting Systems
    (E) None of these
    Ans : (C)

    19. Who is Liu Xiaobo ?
    (A) North Korean dissident, who has been awarded Nobel peace prize
    (B) Chinese citizen, who has been awarded Nobel peace prize
    (C) North Korean dissident, who has been awarded Nobel literature prize
    (D) Sportsman who was awarded maximum 8 Gold medals in Commonwealth
    (E) None of these
    Ans : (B)

    20. Who is Hardeep Puri ?
    (A) India’s permanent representative at UN
    (B) Vice President, IMF
    (C) Vice President, World Bank
    (D) India’s ambassador in USA
    (E) India’s ambassador in UK
    Ans : (A)

    21. With which one of the following games is Ishant Sharma associated ?
    (A) Chess
    (B) Badminton
    (C) Table Tennis
    (D) Volley Ball
    (E) Cricket
    Ans : (E)

    22. With which one of the following games, France’s Zinedine Zidane is associated ?
    (A) Hockey
    (B) Football
    (C) Snooker
    (D) Volley Ball
    (E) Base Ball
    Ans : (B)

    23. As per recent newspaper reports, which one of the following countries was second largest importer of goods and services in the world during year 2009-10 ?
    (A) China
    (B) USA
    (C) Japan
    (D) Russia
    (E) India
    Ans : (E)

    24. According to RBI governor, which one of the following is the challenge in its monetary policy ?
    (A) Inflation
    (B) Inflation and Supportive recovery
    (C) Inflation and fiscal deficit
    (D) Inflation and high cost of imports
    (E) None of these
    Ans : (C)

    25. Which one of the following Public Sector Organisations has offered largest ever equity offer ?
    (A) SAIL
    (B) Coal India
    (C) Power Grid
    (D) Shipping Corporation of India
    (E) None of these
    Ans : (B)

    26. Through which one of the following sources domestic funds are raised by Companies ?
    (a) IPO only
    (b) FPO only
    (c) Commercial papers
    (A) Only (a) and (b)
    (B) All (a), (b) and (c)
    (C) Only (a) and (c)
    (D) Only (a)
    (E) Only (c)
    Ans : (C)

    27. Which one of the following was the reason owing to which Govt. want Reserve Bank of India to tighten prudential norms for NBFCs ?
    (A) To reduce liquidity in the market
    (B) It is as per Basel II requirements
    (C) It is as per Bank for International Settlement (BIS) directives
    (D) It is to protect NBFCs from any impact of possible economic slowdown
    (E) None of these
    Ans : (D)

    28. In the financial year 2009-10, which one of the following Banks has made highest Total dividend Payout ?
    (A) SBI
    (B) PNB
    (C) Bank of India
    (D) Canara Bank
    (E) None of these
    Ans : (E)

    29. In respect of which one of the following countries, India has proposed non payments for import of crude oil ?
    (A) Iran
    (B) Iraq
    (C) Kuwait
    (D) Sudan
    (E) U.A.E.
    Ans : (A)

    30. Through which one of the following methods, RBI has allowed Indian companies to hedge exchange rate risks associated with trade transactions ?
    (A) Forwards
    (B) FRA
    (C) Swaps
    (D) Currency options
    (E) Cross currency options
    Ans : (D)

    31. Which of the following books is written by V. S. Naipaul ?
    (A) A Handful of Dust
    (B) A House for Mr. Biswas
    (C) A Passage to India
    (D) Darkness at Noon
    (E) None of these
    Ans : (B)

    32. With which one of the following countries, India has signed agreement to build Multi Model Transit Transport Project ?
    (A) Bangladesh
    (B) Myanmar
    (C) Sri Lanka
    (D) Nepal
    (E) Maldives
    Ans : (B)

    33. Which one of the following countries is Number One Country in terms of Purchasing Power ?
    (A) USA
    (B) Germany
    (C) China
    (D) South Korea
    (E) None of these
    Ans : (A)

    34. Which one of the following directions has been given by Government to Civic bodies ?
    (A) They must use 70 per cent of the funds for BPL families
    (B) They must use 70 per cent of the funds for the poor living within their jurisdiction
    (C) They must use 25 per cent of the funds for BPL families
    (D) They must use 25 per cent of the funds for the poor living within their jurisdiction
    (E) None of these
    Ans : (B)

    35. On which one of the following issues a group of business leaders and other eminent citizens have expressed concern ?
    (A) E-Governance
    (B) Governance
    (C) Fiscal deficit
    (D) Governance deficit
    (E) None of these
    Ans : (B)

    36. ‘Yuan’ is the currency of which one of the following countries ?
    (A) Japan
    (B) South Korea
    (C) North Korea
    (D) Taiwan
    (E) China
    Ans : (E)

    37. Which one of the following is a leading power in 17 nation Euro Region ?
    (A) Germany
    (B) France
    (C) Norway
    (D) Greece
    (E) Portugal
    Ans : (A)

    38. What are teaser loan rates charged by banks ?
    (A) Fixed rate of interest charged by banks
    (B) Floating rate of interest charged by banks
    (C) Rate of interest in the initial period is less and goes up subsequently
    (D) Rate of interest in the initial period is more and it goes down subsequently
    (E) None of these
    Ans : (C)

    39. Expand the term FSDC which is used in financial sectors ?
    (A) Financial Security and Development Council
    (B) Financial Stability and Development Council
    (C) Fiscal Security and Development Council
    (D) Fiscal Stability and Development Council
    (E) None of these
    Ans : (B)

    40. According to the 8th Annual Global Retail Development Index (GRDI), which one of the following countries is ‘most attractive’ retail market in the world ?
    (A) China
    (B) India
    (C) UAE
    (D) Saudi Arabia
    (E) Japan
    Ans : (B)

    41. Govt.’s ‘Food-for-work’ programme means—
    (A) to pay in kind to work and build rural infrastructure
    (B) supplying balanced diet to workers in rural areas
    (C) no-work-no-pay principle
    (D) ensuring enough food to rural worker-households
    (E) None of these
    Ans : (E)

    42. The insurance companies collect a fixed amount from its customers at a fixed interval of time. What
    is it called ?
    (A) Instalment
    (B) Contribution
    (C) Premium
    (D) EMI
    (E) Service Charge
    Ans : (A)

    43. Which of the following is/are the various types of insurance ?
    (a) Life Insurance
    (b) Health Insurance
    (c) Liability Insurance
    (A) Only (a)
    (B) Only (b)
    (C) Only (c)
    (D) All (a), (b) and (c)
    (E) Only (a) and (b)
    Ans : (D)

    44. What is the full form of ‘ESOPs’ as seen in financial newspapers ?
    (A) Employee Stock Ownership Plan
    (B) Executive Salary Options
    (C) Emergency Stock Operations
    (D) Early Sales Opportunities
    (E) Executive Stock Ownership
    Ans : (A)

    45. Who are considered Super Senior Citizen as per budget 2011-12 ? Those who have completed a minimum age of—
    (A) 65 years
    (B) 70 years
    (C) 75 years
    (D) 80 years
    (E) 90 years
    Ans : (D)

    46. Pohang Steel Company (POSCO) is a company originally based in—
    (A) China
    (B) Vietnam
    (C) USA
    (D) Italy
    (E) South Korea
    Ans : (E)

    47. As per the revised data released by the Central Statistical Organisation, the GDP growth in 2010 has been at which of the following levels ?
    (A) 6%
    (B) 6•5%
    (C) 8%
    (D) 7•5%
    (E) None of these
    Ans : (C)

    48. Who amongst the following was awarded Padma Vibhushan recently (2011) ?
    (A) Kumar Mangalam Birla
    (B) Harbhajan Singh
    (C) Nirupama Rao
    (D) Montek Singh Ahluwalia
    (E) Saina Nehwal
    Ans : (D)

    49. Annual meeting of World Economic Forum was organized in January 2011 in which of the following cities ?
    (A) Davos
    (B) Milan
    (C) Tokyo
    (D) London
    (E) Lisbon
    Ans : (A)

    50. India recently signed a deal on the sharing of Teesta and Feni river waters. This agreement is signed with which of the following countries ?
    (A) Nepal
    (B) China
    (C) Pakistan
    (D) Bangladesh
    (E) Bhutan
    Ans : (D)

    0 Responses to “United India Insurance general awareness fully solved paper 2011”

    Post a Comment

    Subscribe